In Kerkrade West begint de toekomst

Ja, het was te gek bovenop de A2 en op het strand van Maasvlakte 2. Maar nu met camping 3 begint het pas eigenlijk; Ons project. Toen we onszelf met Camping Onbestemd afgelopen weken terugvonden op het dak van een snelweg en op een bedacht eiland, keken we vooral terug. Vol verwondering en bewondering naar wat we afgelopen 25 jaar met z’n allen hebben bedacht en uitgevoerd.


Vooruit kijken


Volgende week (27/28 juni) gaan we vooruit kijken. Middenin de opgave van nu. En dat is veel spannender, veel actueler, veel belangrijker en gaat ons veel meer antwoorden geven over de toekomstige ordening van Nederland.


Kerkrade West, Parkstad Limburg. Een ontmijnde regio in een uithoek van ons land, met als directe en florerende buren de grootste Technische Universiteit van Europa. In Aken. Een krimpgebied waar huizen worden opgekocht om te worden gesloopt, terwijl 7 kilometer verderop een grote campus wordt gebouwd.


Een streek met een rijke historie en een sterke identiteit waar wordt gedacht in grote nieuwe ontwikkelingen, bijvoorbeeld op het gebied van nieuwe energie, internationale samenwerking en on-Nederlands spectaculaire natuurontwikkeling. De nationale kraamkamer van kansrijk omgaan met krimp.

 

En wij mogen onze tenten opslaan midden in Kerkrade West, in het nieuwe park Heilust, waar eerst 600  huizen stonden. Wij zijn er als het nieuwe park wordt geopend en er een buurtfeest losbarst.  Waardecreatie. We gaan de identiteit in kaart brengen met gepassioneerde lokale gidsen, we bezoeken de plekken waar wordt gewerkt aan de nieuwe energie van Parkstad, van mijnen en Romeinen, via een nieuw kasteel, naar energieNul en een internationaal onderzoekspark,  we krijgen duiding van dichters en theatermakers, we gaan eten, drinken en meezingen met de bewoners van Kerkrade West, of we ze nou verstaan of niet en als we wakker worden is er yoga en ontbijt in een lege kerk en fietsen we naar de mooiste plekjes in de omgeving, waar over 10 jaar heel veel toeristen gaan komen.


Voor het Jaar van de Ruimte, voor het antwoord op Wie Maakt Nederland en voor Camping Onbestemd waren Leidsche Rijn en de Tweede Maasvlakte de prachtige opmaat naar de start van de toekomst. En die gaan we zoeken in Kerkrade West. 

En jij mag mee.


Marco Redeman

Reactie schrijven

Commentaren: 0